Borka szerint a Könyvhét

(Sorry, this article is only Hungarian. There is cause that translating takes more time than I can have now. Thanks for understanding!)

Afterkönyvhét 2022: “Különös könyves hét volt, fények úsztak a Dunán, mint játékos papírhajók…” Ez eddig a legkomolyabb könyves eseményem. Ne értsen félre senki, korábban sem bohóckodtam, azonban az idei könyvhét teljesen más volt, mint az eddigiek. Természetesen azokat is nagyon élveztem, akkor is sok szeretetet és elismerést kaptam – amiért örökké hálás leszek -, most viszont végre úgy érzem: a könyves közösség teljes értékű tagja lettem. Az elmélet gyakorlatba fordult, a kemény munka bizonyos gyümölcsei mostanra értek be – és még van azon a fán, ami folyamatosan érik. Valószínűleg az erősíti ezt az érzést, hogy nemcsak íróként jelentem meg, hanem grafikusként és könyvkiadásban segédkező szakemberként is.

Az első napom

Az írói énem könyvhetes élményeiről itt olvashatsz.

Előrebocsátom, hogy nagyon büszke vagyok arra, amiért lehetőségem van sokféle kiadónak, több egyéni kiadásos szerzőnek dolgozni. Ezért állhattak a könyvhét alatt több stand előtt is a tervezéseim.

© Tarja Kauppinen

A kiállított roll-upok jól bírták az esőzést, még a nagyon durva, jégszerű zegernyét is gond nélkül túlélték.

A második napom

Pénteken igyekeztem célirányosan haladni. Délután kettőre beszéltünk meg találkozót Pilizota Szandrával (Aposztróf kiadó szerzője), aztán együtt bandáztunk négyig, amikor is kezdődött a Vörösmarty téri (Nagy-)színpadon a beszélgetés Tarja Kauppinennel, a Napkút szerzőjével és velem A rendszer ellensége című kötetről és azok illusztrációiról (a borítóról itt olvashatni).

Kicsit vicces volt, mert háromnegyed négyre értem a Napkút elé, de közben Tarjáék elmentek értem a Marysol pavilonjához, így némi hajtóvadászat után végül csak felleltük egymást a Nagyszínpad előtt. Nem késtünk el semmivel, mert a minket megelőző beszélgetők – akik amúgy pont valami történelmi témáról adtak elő, így kellően jól megalapozták a mi műsorunkat is – továbbtolták a saját előadásukat négynél.

© Háder Gábor

A színpadon felolvasással kezdtem – amit amúgy is imádok -, aztán pedig izgalmas kérdésekre igyekeztem minél értelmesebben válaszolni. Kicsit izgultam, mert megmondom őszintén, elszoktam a közönség előtti szerepléstől. Erre sürgősen vissza kell állnom, úgyhogy gyakorlás lesz a nyáron ezerrel… ;) Nem baj, állítólag jó volt, én meg rájuk hagyom, kell valami önbecsülésnövelő nekem is. Most szabad volt füllenteni. :D

Ezen a videón minden lecsekkolható, vállalom

A dedikálásra is elkísértem a szerzőt illusztrátori minőségemben, ahol különféle vicces dolgokat firkantottam az érdeklődők példányába. Nem készült két egyforma rajz – még répából sem. Miért lett a kis takarmány- és leveszöldség ilyen erejű epizódszereplő? Ehhez el kell olvasni a könyvet! (A kiadónál is meg lehet rendelni, de már a könyvesboltokban – Bookline, Libri, Líra stb. – is kapható.)

© Babus Enikő
© Tarja Kauppinen

A szerző mindenkivel fotózkodott, aki kért dedikált példányt, a fenti képen Luthien bloggerinával készült közös kép. A nap végén hárman maradtunk – Tarja, Alvarando kollégánk és én -, aminek lett így egy kedves, Moly-Merítés szerkesztőségi találkozós hangulata is. :)

Nem sokkal azután, hogy elbúcsúztunk, megdördült az ég, és az a bizonyos, korábban emlegetett felhőszakadás nekilátott megpróbálni az idegeinket, szerencsére sikertelenül, bár elég borzasztó élményekkel társult. Ám ennek már nincs köze a szakmai részhez. :D

A harmadik napom

A szombat volt a tudathasadás napja – nem, persze, de mind grafikusként, mind íróként dedikáltam. A rajzos része délután öttől hatig tartott, amikor is Tarja Kauppinen aláírása mellett egyedi rajzokkal diszítettem A rendszer ellensége példányait. Nagyon élveztem a feladatot.

© Tarja Kauppinen

Volt egy vásárló, aki kifejezetten magáról kért karikaturista portrérajzot a szennycímlapra. Meglehetősen nagy kihívás volt, hiszen spontán arcképet már sok-sok éve – évtizede – nem csináltam. Erről sajnos nem készült kép, de már késő bánat. (Ha lesznek, akik megosztják a rajzolt dedikálásról készült képeiket a közösségi portálon, akkor azt – természetesen megnevezéssel együtt – felteszem ebbe a blogposztba. :) )

© Háder Gábor

Ugyanezen a napon kaptam ajándékot Nagy Alextől (NewLine kiadó szerzőjétől), amit ugyan nem ragasztottak ki a stand oldalára – mert közvetlen a kezembe került -, de tudom, hogy ez a harmadik plakát egy harmadik helyen a könyvhét égisze alatt:

A negyedik napon

A vasárnap olvasói viszonylatban vitt ki a könyvhétre, ám legnagyobb meglepetésemre megkerestek engem is a Tarja dedikálását kérő olvasók. Ez nagyon jólesett és megtisztelő volt, hogy vártak rám, és igényelték az illusztrációimat. Nagyon hálás vagyok értük.

© Tarja Kauppinen

Ez a kép is különleges, mert Tarját két rajzoló veszi körül. Az egyikük, Kapihunschumacher csodás portrékat készít híres emberekről, és megosztja azokat mind az Instagramján, mind a Moly.hu Kiállítóterem nevű zónájában (ami olyan, mint egy csoport vagy topik).

Összességében

Úgy érzem, hogy ez volt az a könyvhét, amikor tényleg beleillettem az egészbe, mint egy kicsi kirakós darabka – jut eszembe, Kirakós -, bár nyilván máskor sem lógtam ki. De talán most először jelentem meg úgy, mint grafikus, illusztrátor és könyvkiadásban segítő személy, könyvgondozó. Aki bárkinek segít, akinek tud. Nem számít, milyen kiadó szerzője, vagy melyik zsánerben alkot.

Azt hiszem, tényleg működik a szakmai összefogás irodalmi berkeken belül is. Egyszerűen azért, mert komolyan gondoljuk és tudjuk is, hogyan érjük el ezt. Egy “lehetetlent” és “tabut” sikerült ledöntenem, amivel beérett negyedévszázad kemény munkájának gyümölcse. Ez egy csoda. Köszönöm mindenkinek!

(én)
© Komlóssy Vera

Én Babus Enikő frissen díjazott Tündérkönyvtárossal, miután spontán felkeresett, hogy dedikáljak rajzban neki. Hálás vagyok és örülök nagyon a lehetőségnek!

One thought on “Borka szerint a Könyvhét

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: